Мистериите в Хари Потър: Пророчествата

Тази седмица ще разгледам пророчествата, които според мен са една от най-големите мистерии в "Хари Потър".
Ако ви е любопитно кои са другите мистерии, за които писах, може да прочетете статиите ми за смъртта, любовта и времето.

От всички магии, пророчествата сякаш са най-неясни. Любопитно е, че почти всички практики за пророкуване, които видяхме в книгата, не се различават по нищо от мъгълските измами - хороскопи, чаени листенца, тълкуване на сънища. Тези трикове може да заблуждават по-наивните като Лавендър и Парвати, но са обидни за интелекта на хора като Хърмаяни.

Пророчествата обаче съществуват в света на "Хари Потър" - чухме две пророчества за Волдемор и видяхме тяхното изпълнение. Кентаврите също имат методи за пророкуване и те сякаш са по-точни от тези на Трелони, но и са твърде неясни - Фирензи предрича началото на втората война, но не може да каже кога ще започне тя.
Означава ли всичко това, че бъдещето е предначертано?

Моята теория донякъде е свързана с предишната мистериозна тема, която разглеждах - времето. Споделих мнението си, че времето има свръхестествени начини да регулира събитията, така че дори при опит за промяна на миналото, в крайна сметка резултатът да е един и същ. Струва ми се, че пророчествата са един от тези методи.

В случая с Волдемор, например, пророчеството на Трелони стана причина той да задейства поредица от събития, които да доведат до изпълнението на пророчеството. Пророчество вероятно е замесено и във "Фантастични животни и къде да ги намерим", защото Грейвс спомена видение, в което е видял обскурения в Ню Йорк (но не достатъчно ясно, че да разпознае Кридънс).
Ако Снейп не беше чул пророчеството,
Волдемор нямаше да тръгне след Хари
В гореспоменатите два случая пророчеството става причина за действие, но има и трето пророчевство, за което знаем и което не играе никаква роля - пророчеството на Трелони за слугата на Волдемор. Ако Хари се беше вслушал в предупреждението, може би щеше да е по-внимателен с Петигрю и Волдемор можеше да не се завърне.

Както и в предишните три публикации, и тук не мога да дам никакви отговори, защото иначе нямаше да е мистерия.
Любопитно ми е да чуя/прочета вие какво мислите по тази тема. Има ли съдба? Праща ли Някой тези пророчества, за да си играе с хората? Може ли едно истинско пророчество, като двете на Трелони, да НЕ се изпълни?

Коментари

  1. Според мен бъдещето си е предначертано във вселената на Хари Потър, просто понякога не се сбъдва в прекия смисъл, в който всички си мислят (по спомен от ,,Затворникът от Азкабан,, където се бяха насъбрали 13 души в голямата зала, и Трелони каза, че първият, който си тръгне, ще ги напусне завинаги в края на годината. Хари си помисли, че става дума за смърт, когато Лупин си тръгна пръв, но ,,напускането завинаги,, се оказа напускане на длъжността му в училището.).

    ОтговорИзтриване
  2. Както издълба Сара Конър в една маса: Съдба няма!
    когато чуеш пророчество ти пъчваш да търсиш значци за да се увериш, че то ще се сбъдне. както е посочено в горния коментар, всяко дъстотъчно магливо пророчество може да се сбъдне, за справка хороскопите във вестниците.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър