Защо за Волдемор се нуждаеше от Mинистерството на магията

Днес се навършват 20 години от смъртта на Руфъс Скримджър и падането на Министерството на магията под контрола на Волдемор. Какво постигна Черния лорд с тази победа?

Министерството на магията е създадено, за да се подпомага и контролира спазването на Указа за секретност, ако се наложи дори със сила. Като част от тези усилия, министерството се бори и срещу онези магьосници, които практикуват непозволени магии. За най-опасните от тях има отряд елитни и добре обучени магьосници - аврорите.
Следователно, поемайки контрола над тази институция, Волдемор унищожава единствената официална съпротива срещу себе си. Остават единствено нелегалните групи, които обаче не са чак толкова силен противник.

Единствено радиопрограмата Потър-преглед
информира за действията на Волдемор
Забележете, че превземането на министерството съвсем не е главната цел на Волдемор. То е само стъпка, с която той може да си гарантира спокойствието.
Вместо да излезе пред света, Волдемор използва контрола над медиите, за да се скрие допълнително - вестниците вече не предупреждават за опасностите и не споменават смъртожадните.
За министър на магията е назначен Пиус Тикнес, който не е смъртожаден, но е под проклятието Империус. Вероятно Волдемор е избрал човек, на когото много магьосници вярват и който може да играе ролята, поне докато победата не е пълна и министерството стане излишно.

Международната общност се обединява срещу
Гелърт Гриндълуолд и той губи войната
Друга важна функция на министерството е, че действа като връзка между съответната магьосническа общност и Международната конфедерация на магьосниците. Прекратявайки официалната информация за себе си, Волдемор създава впечатлението пред международната общност, че не е кой знае каква заплаха. Не е в негов интерес да привлича твърде голямо внимание, защото не иска да се стига до мащабна кампания срещу него, както се е случило с Гриндълуолд. Волдемор има далеч по-малко привърженици от някогашния приятел на Дъмбълдор.

Монументът "Магията е могъщество"
в Министерството на магията
И накрая, министерството разполага с мощни магически ресурси - може да засича магии, може да проследява непълнолетните магьосници и може да засича определени ключови думи, след като ги превърне в нещо като заклинание. Именно това прави Волдемор със собственото си име, така че да засича лесно малцината, които се осмеляват да го използват.

В този период магьосниците във Великобритания са наясно, че Волдемор се е върнал и че нещо нередно се случва в министерството, но истината е, че няма какво да направят, освен да опитат да избягат или да се присъединят към някоя нелегална организация.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Как един преподавател съживи света на Хари Потър в класната си стая

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Магьоснически игри и спортове

Какво знаем за Бил и Фльор

„Хари Потър“ – аудиокнига и на български!

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Творчески турнир №5: Произведение 5

Защо Джеймс Потър тормозеше Сивиръс Снейп