Някои от най-често използваните ежедневни заклинания

Следващата тема в "Дурмщранг" ще са магиите и заклинанията от "Хари Потър", затова реших да споделя с вас някои от най-често употребяваните ежедневни заклинания в света на магьосниците. Тази информация ще е важна и полезна за тези, които ще дойдат на срещата следващата седмица, а за останалите ще е просто любопитна.

Ежедневни
Това са магиите, които всеки магьосник трябва да знае и които най-често му се налага да използва в ежедневието си:

Дефодио - магия, с която може да се копаят дупки и тунели. Действа не само на пръстта, а може да дълбае и скали. В книгата виждаме как Хърмаяни, Хари и Рон използват заклинанието, за да прокопаят тунел в скалите под Лондон и да избягат от Гринготс на гърба на дракон.

Инсендио - заклинание, което създава огън. Пламъкът е много важен в правенето на отвари, а от опитите на господин Уизли да се държи като мъгъл на световното по куидич разбрахме, че кибритът може да се окаже доста труден за употреба от някои магьосници, затова заклинанието "инсендио" е абсолютно задължително.

Агуаменти - заклинание за измагьосване на вода. Като се има предвид колко е лесно да запалиш огън с магическата си пръчка, ще е неразумно да не си подготвен и със заклинание, което може да го загаси. "Агуаменти" е изключително полезно и заради това, че водата, която създава, е чиста и става за пиене. Магьосник, който владее тази магия, никога няма да умре от жажда.

Очисти/Scourgify - заклинание за чистене. Използва се за премахване на нечистотии от замърсени повърхности (като птичи изпражнения от пода на клетката), но ако сте нахален и самовлюбен грифиндорец може да го използвате за да напълните устата на Снейп със сапунени мехури.

Репаро - магия за поправяне. Заклинанието за секунди възстановява почти всички счупени предмети, като например разбити на парчета стъкленици, но недостатъкът му е, че не може да върне и съдържанието на съда, което се е разляло при счупването.
Хари Потър многократно е използвал заклинанието, но най-забележителната му употреба е в седмата книга, когато момчето успя да възстанови счупената си магическа пръчка (нещо, смятано почти за невъзможно) с помощта на Бъзовата пръчка.

Силови
Това са магии с много голяма сила. Те се използват за дейности, които в мъгълския свят обикновено се вършат от машини. Те могат да се ползват и за да нараниш някого:

Дифиндо - заклинание за рязане. Първоначално създадено за рязане на платове през XV век, заклинанието е станало много популярно и с много по-широка употреба. То може да е опасно, защото при неправилна употреба (или умишлена злоупотреба) може да причини сериозни наранявания и дори смърт.

Редукто - проклятие, което премахва на твърди обекти. Магьосниците го използват, за да премахват препятствия по пътя си. Магията превръща предмета, върху който е приложена, в ситен прашец, а първоначалната му форма не може да бъде възстановена дори с репаро. Силна и много опасна магия.

Експулсо - проклятие за взривяване. Подобно на редукто, това проклятие се използва за премахване на препятствия, но ефектът му е много по-груб, защото вместо да разгражда предмета, заклинанието го кара да избухне. Експлозията може сериозно да нарани хората, които се намират в близост, затова често се използва в битки.

Това бяха част от най-често използваните магии и както видяхте някои от тях могат да се употребяват и за нападение. Утре ще споделя с вас още няколко заклинания, които обаче се използват специално при дуелирането.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Как един преподавател съживи света на Хари Потър в класната си стая

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

24 години свобода за Доби

Творчески турнир №8: Произведение 1

Магьоснически игри и спортове

Творчески турнир №5: Произведение 5

ЧРД на Дейвид Брадли

Хари Потър като учител

8 причини, поради които винаги ще предпочитам "Здрач" пред "Хари Потър"