Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Днес в групата на препрочитателския клуб стана въпрос за "Хари Потър и прокълнатото дете" на Джак Торн, затова реших да споделя някои мисли за пиесата, която претендира да е "осмата история за Хари Потър" и най-вече за това доколко можем да разчитаме на нея да ни върне в любимия свят на магията.

"Хари Потър" е книга, в която всеки може да намери по нещо за себе си и, както каза самата авторка, "Хогуортс" винаги ще е там, за за ни посрещне у дома. Именно завръщането към магическия свят е най-често посочваната, а понякога и единствена, причина някой да хареса пиесата, но аз също я четох, и то два пъти, и трябва да ви кажа, че нито веднъж не разпознах "Хогуортс" като магическия замък от "Хари Потър" или пък героите като тези на Джоан Роулинг.
Още първите страници, които би трябвало да се припокриват с епилога, са достатъчни за да разберем, че това е съвсем друга история.

Желанието на милионите фенове на поредицата да се върнат в света на магьосниците е разбираемо и хубавата новина е, че е напълно възможно! Ето няколко начина за такова пътешествие:

Фенфикшъни
Това са истории за света на магьосниците, които феновете пишат и публикуват в интернет. Четенето им е безплатно, а ако знаете английски ще разполагате с много материал за четене. В българското интернет пространство най-много фенфикшъни можете да намерите във форума на Потър Мания, където вече никой не пише, но историите все още са достъпни.
Много по-интересно, поне според мен, от четенето на фенфикшъни е тяхното писане, защото авторите, особено ако се стараят да останат верни на оригиналната история, трябва постоянно да се връщат към нея и да си припомнят детайли.
Важно е обаче да запомним, че както и при "Хари Потър и прокълнатото дете" това не е писано от Джоан Роулинг и следователно не може да се счита за истински "Хари Потър". Това е един имитиран "Хогуортс" и следователно най-лошият начин за пътуване обратно.

Филмите (Хари Потър 1-8)
Друг начин, много по-лесен и бърз, да се върнем в света на "Хари Потър" са осемте екранизации по книгата. Филмите са лесен начин да си припомним какво в общи линии се случва в историята. И въпреки многото пропуснати неща, филмите не са пълна загуба на време - най-малкото можем да се насладим на играта на някои наистина велики актьори.
Тук обаче има проблем, подобен на този във фенфикшъните и "Хари Потър и прокълнатото дете" - историята във филмите е само имитация на истинската. Има твърде много важни части, които липсват и твърде много излишни неща, които са добавени. Филмите могат да ни объркат сериозно какво е идея на Роулинг и какво на режисьорите и дори на мен понякога ми се случва да си мисля, че някой герой казва нещо в книгата, а да се окаже, че е само от филма.

Pottermore
От изброените начини за връщане в "Хогуортс" този е първият, който не предлага имитация, а истинска информация от Джоан Роулинг. Сайтът беше пуснат преди няколко години и включва много допълнителни детайли за героите и света на магьосниците. В Pottermore може да разберете предисториите на Макгонъгол, Лупин, Ъмбридж, Локхарт и други, както и да прочетете коментари на Роулинг за отделни части от книгата ѝ.
Pottermore е задължителен за всички, които искат да се запознаят в дълбочина със света на "Хари Потър", а новата информация е толкова много, че са необходими няколко препрочитания, за да се запомни.

Допълнителните книги
Изненадващо е колко много фенове на "Хари Потър" не знаят, че Роулинг публикува три допълнителни книги от света на магията - две още през 2001 година, а третата през 2008.
"Фантастични животни и къде да ги намерим" е един от учебниците на Хари Потър. В него са описани много от магическите животни, които виждаме в историята.
"Куидичът през вековете" е една от любимите книги на момчето магьосник и разказва за появата и развитието на най-популярния магьоснически спорт (и най-популярният измислен спорт в света).
"Приказките на барда Бийдъл" е същата книга, в която Хърмаяни прочете "Приказката за тримата братя". Освен тази и приказката за "Зайката Бабити" (преведена като "Зайка Барабайка" в ХП7) книжката включва още три истории.
Тези книги са интересни, защото не са ЗА света на магьосниците, а сякаш идват ОТ него.

Новите филми
Поредицата "Фантастични животни" (ВАЖНО: не е екранизацията по книгата, която споменах по-рано!) стартира миналата година, а следващата ще видим втората част - "Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд".
За разлика от осемте филма по "Хари Потър", този не е екранизация, а е съвсем нова история, писана от Джоан Роулинг.
Предстоящите филми не само ще ни запознаят с нови детайли за света на магьосниците, а буквално ще ни върнат в училището за магия и вълшебство "Хогуортс". Във филма догодина ще видим и един от най-обичаните герои на Роулинг - Албус Дъмбълдор, в чиято роля ще се превъплъти големият актьор Джъд Лоу.

Препрочитане
И най-добрият начин за връщане към света на Хари Потър е препрочитането на самата книга "Хари Потър".
Роулинг е създала толкова богат и вълнуващ свят, че човек може да чете отново и отново и всеки път да открива нови неща.
Почитател съм на "Хари Потър" вече от почти 17 години и за това време съм препрочитал всичко многократно, но продължавам да виждам историята всеки път по нов начин.
Затова бих препоръчал на всички, които харесват "Хари Потър и прокълнатото дете", защото ги е срещнало отново с любимите им герои, да се върнат към оригиналната история и да видят колко по-хубаво е отново да се срещнеш с истинските Хари, Рон и Хърмаяни.

Коментари

  1. Сещам се за още един начин - Role Play форуми, но и това не е за всеки. А и българските такиве често се отклоняват доста от идеята за Role Play форум.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър