7 прилики между Хари Потър и Star Wars

От края на миналата седмица целият свят говори само за едно нещо - новия епизод на сагата Междузвездни войни. За да не изпусна вълната, реших да пиша за някои от приликите между двете култови поредици.

1. Героят не живее с родителите си, а с роднини
И Хари и Люк са останали без родители и трябва да живеят с лелите и чичовците си. В тази прилика няма нищо изненадващо, защото и двамата са родени във време на война, а тогава остават най-много сираци. Голямата разлика е, че докато роднините на Люк просто не го разбират напълно, то тези на Хари искрено го ненавиждат и най-вече мразят това, което тайно знаят, че е - магьосник.

2. Героят има стар и мъдър наставник
Става въпрос разбира се за Йода и за Дъмбълдор, но и тази връзка не е съвсем точна, защото преди да срещне Йода, Люк имаше Оби-Уан Кеноби. Дъмбълдор пък никога не е учил Хари на магия - просто му показа историята на Волдемор и го остави сам да намери пътя за унищожаването му.

3. Героят е наследил уменията на баща си
Люк е отличен пилот, като баща си, а Хари е страхотен играч на куидич - като своя. Тук основната разлика е, че Хари е търсач, докато баща му е бил гончия, но общо взето майсторството е в управлението на метлата, така че оприличаването си е съвсем на място.

4. Героят има двама приятели, които накрая се женят
На Люк помагат Лея и Хан Соло, а на Хари Рон и Хърмаяни. И двете двойки спътници накрая се събират.
Тук няма какво да добавя, освен да споделя, че изглежда има някакво равновесие - Хърмаяни е доста по-готина от Лея, но кой би тръгнал да сравнява Рон Уизли с великия Хан Соло?

5. Героят трябва да усвои древна сила
Възможно е Силата от Междузвездни войни да е само разновидност на магията, а джедаите и ситите да са просто магьосници с различен подход към нея. Знаем, че и на нашата планета има разлика между магията на европейците, африканците и индианците.
Голямата разлика е, че по времето на Люк почти никой не владее Силата, а магьосниците в "Хари Потър" са стотици хиляди (вероятно милиони).

6. Героят е въвлечен във война между Светлината и Тъмнината
Както в "Хари Потър" има обикновена и черна магия, така и в Междузвездни войни имаме тъмна и светла страна на Силата. И в двете поредици определението "тъмна/черна" е дадено от хора, които по някакъв начин опитват да ограничат въпросната Сила/магия.
За разлика от Междузвездни войни обаче, в "Хари Потър" няма орден на черната магия, каквито са ситите. Има просто отделни магьосници, които решават да не се подчинят на Международната конфедерация на магьосниците и на ограниченията, които група консервативни старци са наложили на магическото изкуство.

7. Героят се изправя срещу обезобразен злодей и го побеждава със силата на любовта
Люк Скайлокър успява да убеди баща си да се обърне срещу господаря си, а Хари се жертва за приятелите си. И двамата доброволно се изправят срещу враг, много по-силен от тях, но са спасени от любовта.

Разбира се, тези прилики не значат, че Роулинг е взаимствала от Джордж Лукас. Темите, които изброих тук могат да се срещнат още в най-ранните произведения на човешкото въображение, като библията и дори по-стари митове и легенди.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Магьоснически игри и спортове

Какво знаем за Бил и Фльор

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Творчески турнир №5: Произведение 5

Защо Джеймс Потър тормозеше Сивиръс Снейп

В помощ на Хари Потър - най-важните причини да успее